Життя «під тиском»: як вберегтися від гіпертонії

20.07.2020
Ameda

Ми живемо у ХХI столітті, коли наша нервова і серцево-судинна системи з усіх боків страждають від стресів. Причини підвищення артеріального тиску безліч: переживання, тривога, надмірна самокритика, проблеми в родині або на роботі, надмірне фізичне навантаження. Добре, якщо після усунення чинників тиск нормалізується, а самопочуття — поліпшується. Однак багатьом людям доводиться жити з високим артеріальним тиском постійно.

В Україні відзначається невтішна тенденція: кожен четвертий живе з артеріальним тиском (АТ) вище 140/90 мм рт. ст. А такі показники артеріального тиску вже розцінюються як симптоми гіпертонічної хвороби.

Як вберегтися від гіпертонії?!

ПРОЙДІТЬ ОБСТЕЖЕННЯ
Щоб дізнатися, підвищений тиск — це реакція на стрес чи вже ознаки хвороби, яка вимагає корекції способу життя або навіть медикаментозного лікування. То варто зробити електрокардіограму (ЕКГ) і звернутися до лікаря-терапевта, сімейного лікаря або кардіолога.
Варто пам’ятати, що підвищений артеріальний тиск може бути симптомом будь-якого іншого захворювання. Ось чому настільки важливе додаткове обстеження:

  • лабораторні аналізи крові та сечі;
  • УЗД внутрішніх органів;
  • ехокардіографія (ЕХО-КГ або УЗД серця);
  • магнітно-резонансна томографія або комп’ютерна томографія

Додаткові заходи допоможуть уточнити діагноз і визначити тактику лікування.

НОРМАЛІЗУЙТЕ ПІДВИЩЕНИЙ ТИСК
При невисоких показниках АТ (до 160/100 мм рт. ст.) першим кроком до його нормалізації може бути корекція способу життя:

  • зниження ваги;
  • збалансоване харчування;
  • дозовані фізичні навантаження;
  • прогулянки на свіжому повітрі;
  • самоконтроль стресових ситуацій (або звернення до психолога чи психотерапевта);
  • дотримання режиму дня та обов’язкового відпочинку;
  • повноцінний сон.

Якщо ж зміна стилю життя не допомагає знизити артеріальний тиск, потрібно пройти призначені лікарем необхідні додаткові обстеження. За їхніми результатами вже можна поставити діагноз «гіпертонічна хвороба». Обов’язково вказується ступінь (за рівнем тиску) і стадія — визначається за рівнем ураження так званих «органів-мішеней» (серце, головний мозок, сітківка очей, нирки, судини). Ці органи насамперед піддаються постійному впливу підвищеного артеріального тиску, що в результаті може призвести до розвитку ускладнень або зниження функцій цих органів.

Варто відзначити, що існують захворювання, які посилюють перебіг гіпертонічної хвороби. До них відноситься цукровий діабет.

Щоб захистити внутрішні органи від «ударів» і впливу високого артеріального тиску, лікар призначає гіпотензивні препарати для контролю і зниження рівня тиску з індивідуальним підбором активної речовини, доз і кількості вживання.

Пам’ятайте, що самолікування може лише погіршити ситуацію з самопочуттям, призвести до збільшення проблеми, що склалася з АТ і бути навіть небезпечним для здоров’я!

КОНТРОЛЮЙТЕ АРТЕРІАЛЬНИЙ ТИСК
Часто пацієнти скаржаться, що не можуть вимірювати тиск самостійно з багатьох причин (немає тонометра, незручно, немає часу, знижено зір, інвалідність і т.д.). Рішення є! Зараз активно використовуються пристрої для добового вимірювання і фіксації артеріального тиску — добовий моніторинг АТ за холтером або холтер АТ, завдяки якому не потрібно витрачати дорогоцінний час на вимірювання тиску до 10 разів на добу. Така перевірка АТ абсолютно безпечна, безболісна та не вимагає від пацієнта ніяких спеціальних підготувань, а ще цей пристрій зручний у використанні та не обмежує власника у русі. При цьому пацієнт веде звичайний спосіб життя з усіма щоденними навантаженнями та перебуває у звичному для себе ритмі: заняття спортом, робота, активний відпочинок, сон тощо.

Для встановлення холтера АТ варто звернутися до лікаря-кардіолога, який розробить індивідуальний план обстежень і за остаточними результатами — схему лікування, а ще проведе встановлення пристрою, дасть необхідні рекомендації з харчування та фізичних навантажень.

Всі ці заходи є відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань і гіпертонічної хвороби.

Турбує артеріальний тиск? Звертайтеся до наших висококваліфікованих лікарів:
☎️ 044 321 01 00, 044 237 13 11 або 093 170 79 38

20.07.2020

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.