Аналіз крові на цукор

14.09.2020
Ameda

Глюкоза — один з основних джерел енергії для організму. Концентрація глюкози в крові регулюється різними гормонами: інсулін, глюкагон, — та свідчить про якість роботи ендокринної системи. Вміст глюкози в крові може суттєво змінюватися при порушеннях обміну речовин в організмі.
Концентрація цукру в крові зростає після їжі і зменшується при голодуванні, інтенсивній фізичній роботі, стресах. Підвищений рівень глюкози може бути ознакою цукрового діабету I або II типу.

Значний надлишок або нестача цукру становлять загрозу для життя людини. Тому так важливо час від часу перевіряти рівень глюкози у крові.

Нормальний рівень цукру в крові змінюється з віком, поступово підвищуючись і не залежить від статі. Так референтними, які характерні для здорових людей, значеннями цукру в крові для дітей віком до 14 років є 3,3–5,6 ммоль/л. У дорослих допустимі значення зростають до 3,9–5,9 ммоль/л. Найвищі референтні значення у людей старше 60 років — 4,2– 6,7 ммоль/л.

Щоб отримати об’єктивний результат, необхідно дотримуватися певних правил перед здачею аналізу крові на цукор:

  • за добу до проведення аналізу не можна вживати алкоголь;
  • останній прийом їжі повинен бути за 8-12 годин до аналізу, пити можна лише воду;
  • вранці перед аналізом не варто чистити зуби, оскільки в зубних пастах є цукор, що всмоктується через слизову оболонку ротової порожнини і може змінити результати аналізу. Також не рекомендовано жувати жуйки;
  • при здачі венозної крові потрібно виключити фактори, що впливають на результати досліджень: фізичне напруження (біг, підйом по сходах), емоційне збудження. Тому перед процедурою рекомендовано відпочити 10-15 хвилин в приймальні, заспокоїтися;
  • не варто здавати кров після впливу рентгенівських променів, фізіотерапевтичних процедур.

Варто пам’ятати, що вчасна діагностика та раціональне лікування — попередять безліч негативних симптомів. За консультацією радимо звертатися до наших лікарів:
044 321 01 00, 044 237 13 11 або 093 170 79 38

14.09.2020

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.