Чому виникає алергія?

11.09.2020
Ameda

На жаль, нині беззаперечним є підвищення частоти різних алергічних захворювань.
Ці патологічні реакції стають поширенішими все частіше. Вражає алергія і дітей, і дорослих. Шкірні висипання, набряк Квінке, алергічний нежить, алергічний кон’юнктивіт, бронхіальна астма, анафілактичний шок — все це види алергічної реакції.

Імунна система вирішує важливі завдання захисту організму від впливу зовнішнього середовища та від появи в організмі чужорідних речовин і клітин. Механізм імунного захисту дуже складний. Він складає вироблення антитіл, що є «захисниками» організму. Завдання антитіл — нейтралізувати речовини, що вторглися в організм, так звані «антигени». Теоретично будь-яка імунна реакція повинна бути успішною. Але іноді імунна система ніби «перевищує свої повноваження» і «втрачає керування». До того ж вона починає реагувати на абсолютно нешкідливі речовини як на потенційно небезпечні. Така втрата управління і призводить до запуску руйнівних гіперреакцій (алергічних захворювань).

Алергічні захворювання є гіперреакціями — занадто сильними реакціями організму у відповідь на вплив факторів зовнішнього середовища, що сприймаються ним як потенційно небезпечні, навіть якщо насправді вони не є такими. Необхідно відзначити, що велику роль відіграє генетика. Якщо хтось із батьків страждає алергічною реакцією, то велика ймовірність, що дитина теж буде алергиком.

Варто проконсультуватися з лікарем алергологом, якщо вас турбують:

  • хронічний нежить, чхання, свербіж у носі;
  • сухий кашель, що триває тривалий час без полегшення;
  • утруднення дихання, задишка, особливо якщо ці симптоми проявляються вночі та вранці;
  • незрозуміла поява сльозотечі, почервоніння та свербіння очей;
  • висипання на шкірі різного характеру у вигляді кропивниці, пухирів, папул;
  • поява патологічних симптомів або хвороб, що спричинені зовнішніми чинниками.

Записуйтеся на консультацію до Довгулі Маргарити Ігорівни за телефонами:
044 321 01 00, 044 237 13 11 або 093 170 79 38

11.09.2020

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.