Як сформувати корисну звичку?

03.09.2020
Ameda

Скільки разів ви ставили високі цілі щодо схуднення на початку нового року і відмовлялися від них лише через кілька тижнів? А може, ви обіцяли раз і назавжди відмовитись від поїдання смачної, але шкідливої їжі, але незабаром поверталися до своєї старої звички. Багато хто дає собі обіцянки, але вони, як правило, згасають, коли виникає спокуса або слабшає мотивація. То що саме потрібно робити, аби втрачати наполегливості?

Проста відповідь полягає в тому, що ми — істоти, що звикають до чогось. Потрібні енергія і достатньо зусиль, щоб наш мозок зупинився і задумався про те, аби діяти по-іншому. Розгляньте поведінку та навички, які так закріпились у вас зараз у дорослому віці, наприклад, чищення зубів або керування автомобілем. Коли ви вперше почали їх робити, вам довелося по-справжньому подумати, як їх робити.

Хоча зміни важкі, шляхи для різних способів мислення та поведінки можна створити та зміцнити з намірами, часом та зусиллями. З повторенням ці нові звички стають простішими та стають нормою. Тож дотримуйтесь їх!

Хочете почати робити кроки до реальних змін? Спробуйте наступні дієві поради.

КРОК ПЕРШИЙ
Покиньте підхід «все або нічого». Великі амбіції можуть спершу надихнути, але спроби дуже сильно змінитися за раз, ймовірно, призведуть до розчарування. Натомість починайте з малого. Наприклад: якщо ви хочете сформувати корисні харчові звички, почніть із послідовного здорового вибору корисних продуктів на один прийом їжі, а потім продовжуйте планувати раціон і для обіду та вечері. Відкрийте для себе здорові страви для сніданку — вівсяні пластівці, яйця, смузі, грецький йогурт, фрукти — і переконайтеся, що вони доступні.

КРОК ДРУГИЙ
Шукайте можливості для змін. Ви хотіли б бути активнішими? Перш ніж купити абонемент у спортзал за декілька тисяч, спробуйте збільшити свою щоденну фізичну активність на додаткові п’ять-десять хвилин. В обідню перерву прогуляйтеся вулицею, а ввечері оберіть довший шлях додому.

КРОК ТРЕТІЙ
Наберіться терпіння. Відстежуйте свої позитивні зміни за допомогою журналу їжі чи активностей. Пам’ятайте, що для отримання результатів потрібен час, і це нормально. Якщо втрата ваги є вашою головною метою, то зосередьтесь на раціоні та режимові, які поліпшать ваш зовнішній вигляд, а не на омріяних розмірах. Важливо відзначати свої повсякденні досягнення, незалежно від того, були вони маленькими чи великими.

З часом ви отримаєте помітний результат здорового способу життя — відмінне самопочуття та прекрасний вигляд.

Спробуйте включити свою нову поведінку у те, що ви вже робите. Наприклад: Якщо ви хочете додати руху своєму дню, пройдіться по кварталу перед тим, як зайти в офіс. Якщо ви хочете зробити вдячність пріоритетом, наступного разу, коли ви будете під душем, поміркуйте про людей чи події у своєму житті, які ви цінуєте.

Визначте, яка ваша невелика зміна цього тижня, і дотримуйтесь її. Наприклад: додавайте по одному овочу до їжі щодня. Або виділіть час на початку кожного тижня, аби скласти план харчування та список продуктів.

Зверніться до члена сім’ї, друга чи колеги, який, можливо, зможе підтримати вас у нових починаннях. Якщо у вас є друг, який є мотиватором для тренувань або чудовим заохочувачем, заручіться його допомогою, — і вам не потрібно буде робити це самотужки!

А ще найліпшим вашим порадником стане сімейний лікар нашої клініки, що завжди підтримає у ваших починаннях і дасть дієві поради зі здорового способу життя.

03.09.2020

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.