Засмага: переваги та недоліки

29.06.2020
Ameda

Багато хто з нас любить засмагати. Ніжитися під променями сонця дуже приємно та зрідка корисно. Але разом з користю засмага приносить і шкоду.

Але розберімося по черзі!

Багато шанувальників засмаги ніжаться під сонячними промінчиками не тільки заради золотистого кольору шкіри. У суспільстві побутує думка про те, що засмагати вкрай корисно, ба більше, необхідно — зокрема для вироблення в шкірі вітаміну D. У цього вітаміну безліч переваг, наприклад, вважається, що він працює «проти» депресії, а саме бере участь в регуляції тирозингідроксилази — ферменту, необхідного для вироблення дофаміну (славнозвісного гормону щастя), а також адреналіну і норадреналіну.

У наших широтах не завжди вдається отримати такий потрібний вітамін навіть влітку, не кажучи вже про осінньо-зимовий сезон. Тому людям, особливо тим, чия шкіра смаглява або темна, на користь піде і триваліший контакт з сонячними променями в ті дні, коли вони все ж пробиваються крізь хмари, — зрозуміло, за умови використання засобів захисту від сонця. Так чи інакше, занадто тривале перебування на сонці негативно позначається на всіх типах шкіри.

Природне «затемнення» нашої шкіри під впливом сонця не проходить без наслідків. Ми часто асоціюємо золотистий відтінок шкіри з хорошим здоров’ям, у б’юті-індустрії це називається glowing skin. При цьому ми забуваємо, що засмага — набута як природним шляхом, так і в солярії — посилює ефект старіння. Вагома частка ознак, які вважаються невід’ємною частиною старіння шкіри, насправді спровокована перебуванням на сонці без належного захисту.

Поки ми юні та безтурботні, вплив сонця на стан шкіри може протікати непомітно, але з роками всі наслідки стають напрочуд помітні. До того ж чим старше ми стаємо, тим нижчою є здатність шкіри до регенерації й тим слабше її захист від згубного впливу ультрафіолетового випромінювання.

Отже, загальний вплив УФ-випромінювання провокує неконтрольоване зростання атипових клітин шкіри. Це може спровокувати розвиток пухлин — як доброякісних, так і злоякісних (ракових) — базальної клітинної карциноми, плоскоклітинної карциноми або меланоми.

Безумовно, велику роль відіграє спадкова схильність, механічний вплив на родимку та багато іншого, але зауважимо, що великому ризику меланоми піддаються люди зі світлою, схильної до сонячних опіків шкірою, які довго знаходяться на відкритому сонці або в солярії, не піклуючись при цьому про засоби захисту. За даними статистики, 8 з 10 випадків захворювань меланоми можна було б запобігти, якби пацієнти контролювали своє перебування на сонці, уникали сонячних опіків і не зловживали відвідуванням солярію.

Профілактичне видалення невусів лікарі не рекомендують, оскільки в більшості випадків переродження родимки у меланому явище досить рідкісне. Проте, якщо природа нагородила вас великою кількістю родимок, варто відстежувати стан вашої шкіри і не забувати про регулярні огляди в дерматолога.
Запишіться до наших лікарів за номерами:
☎️ 044 321 01 00, 044 237 13 11 або 093 170 79 38

29.06.2020

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.