Причини та лікування псоріазу

18.05.2021
Ameda

Псоріаз – генетично детермінований еритематозно-сквамозний дерматоз мультифакторної природи, що характеризується гіперпроліферацією епідермальних кліток, порушенням кератинизаації, запальною реакцією в дермі, змінами в  різних органах і системах. Звичайними словами це хронічне захворювання шкіри, що характеризується появою запальноі висипки і лущенням, так само вражає шкіру, волосисту частину голови, суглоби, нігті.

Захворювання, як правило, супроводжуєься активним зудом і болями, які спричинюють хворому страждання як фізичні, так і моральні.

Назва захворювання “псоріаз”  походить від грецького слова – Psora -чесать (-ся). Дійсно, зуд шорсткою, вкритою лусочками сріблясто-білого кольору шкіри.

Причини псоріаза

В процесі утворення бляшок приймає участь і шкіра, і весь організм в цілому. Причини можуть нести інфекційний, вірусний, спадковий, психосоматичний, або змішаний характер.

  1.      – Емоційний стрес (неспокій, нервові перенавантаження, депресія, зриви , стрес можуть сприяти появі псоріазу, але механізм цієї взаємодії ще недостатньо з’ясований;
  2.      – Спадковість – псоріаз має тенденцію до спадковості, але заздалегідь неможливо передбачити, чи захворіє хтось із членів сім’і. Це пов’язано з тим, що характер спадковості є неповністю з’ясованим;
  3.       – Збій гормонального фону;
  4.       – Алергічні реакції;
  5.       – Харчування та дієта, захворювання шлунково-кишкового траку (у минулому  розвиток захворювань пов’язували з неправильним харчуванням. Були розроблені численні дієти, покликані покращити перебіг псоріазу, але жодна з них не пройшла перевірку часом та не отримала наукового підтвердження. Наукових доказів впливу харчування на розвиток псоріазу до теперишнього часу не має. Разом з цим, необхідно відзначити, що вживання харчових продуктів, які вміщують жири, оцет і перець може викликати загострення, або погіршення перебігу захворювання рекомендується також уникати споживання жирної та гострої їжі, копченостей, а також продуктів зі вмістом перцю, оцту, маринадів;
  •       Захворювання печінки;
  •       Порушення обміну речовин;
  •       Вплив алкоголю – доведено, що алкоголь може сприяти загостренню псоріазу. Особливо це стосується міцних спиртних напоїв, а також пива, шампанського;
  •      Кліматичні фактори – у цілому, сонячне світло сприяє регресу псоріатичної шкірної висипки. Більшість пацієнтів, які мешкають у зонах з холодним кліматом, відмічають значне покращення свого стану після прийняття сонячної купелі або після перебування на півдні. Сонячні купелі у помірних дозах, як правило, призводять до  зменшення появ псоріатичного процесу. Разом з тим, сонячний опік може призводити до загострення псоріазу. Незначний відсоток хворих після сонячної купелі відчуває погіршення стану.
  •       Вірусні, бактеріальні, грибкові інфекції – ангіна чи інфекції верхніх дихальних шляхів можуть підвищувати вірогідність виникнення псоріазу. Нерідко псоріаз може виникати у дітей з хронічним тонзилітом, які часто хворіють на ангіну;
  •      Часте механічне травмування та подразнення – хірургічні розрізи, опіки, розчухи, подряпини, уколи, сонячні опіки – всі ці причини можуть провокувати появу псоріатичної висипки у ділянках пошкодження шкіри.

Лікування псоріазу

Головною метою є досягнення стану, який задовольняє конкретного хворого. Враховуючи хронічний перебіг та неповністю з’ясовану природу захворювання, подальший прогноз його визначити досить складно.

Для досягнення ефекту необхідно чітко виконувати усі рекомендації лікаря, не змінювати схему лікування самостійно.

Існують численні методи лікування псоріазу. Вибір призначення лікарських засобів загального та місцевого призначення залежить від стадії захворювання.

  • Місцеве лікування. Мазі та креми добре справляються с лущенням та сверблячкою в невеликих ділянках локалізації. Особливо ефективно лікує псоріаз на обличчі та руках. Гормональні мазі, саліцилова кислота, ретиноїди, зволожуючі креми.
  • Медикаментозна терапія. Додатковий метод ефективного лікування псоріазу, коли мазі не допомогають. Лікарські препарати знижують запальний процес, набряк та сверблячку, блокують підвищену активність клітин шкіри. Однак у таблеток багато побічних дій, таких як підвищена втома, погіршення апетиту, підвищення артеріального тиску. Тому необхідно дотримуватись рекомендацій лікаря щодо дозування препарау.
  • Терапевтичні шампуні. Коли псоріаз локалізується на голові а шиї, використовуються лікувальні шампуні: протигрибкові, дегтярні, що містять кортикостероїди. Шампунь усуває збудників патологічного запалення, ліквідує лусочки, позбавляє від печії і свербіння.
  • Лікувальні ін’єкції. Антигістамінні блокують сильний свербіж, біологічні препарати сприятливо впливають на імунну систему.
18.05.2021

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.