Вчені знайшли спосіб уповільнити старіння і продовжити життя

10.08.2018
Ameda

Вчені знайшли спосіб уповільнити старіння і продовжити життя

Вчені Університету Маршалла в США продемонстрували, що специфічний фермент, який називається натрій-калієвою аденозинтрифосфатазою, бере участь в NKAL – циклі генерації активних форм кисню (АФК) – і тісно пов’язаний з процесом старіння.

На думку дослідників, цей біохімічний шлях може служити мішенню для антивікових препаратів.

В ході експерименту, який тривав близько року, лабораторні миші сиділи на “дієті”, яка характеризується високим вмістом жирів і вуглеводів (42 і 42,7 відсотка відповідно). Це дозволило зробити ознаки старіння добре помітними, оскільки в клітинах тварин синтезувалася велика кількість кисневих радикалів – сполук, які включають атом кисню і один або кілька неспарених електронів. АФК здатні пошкодити білки, ДНК і ліпіди, а їх надлишок викликає окислювальний стрес і загибель клітини.

Показано, що у мишей, які отримують ін’єкції pNaKtide – інгібітора шляху NKAL, – знижувалося виробництво АФК і сповільнювалося старіння. Ті ж самі результати були отримані на культурах людських фібробластів – клітин сполучної тканини. У них при стимуляції NKAL збільшувалася експресія маркерів старіння і ступінь пошкодження органел. pNaKtide значно зменшував вираженість цих ознак.

За словами вчених, якщо виявиться, що pNaKtide виявиться безпечним для людського організму, то ця речовина може стати основою для антивікової терапії.

10.08.2018

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.