Загальний аналіз крові: Що потрібно знати?

17.08.2020
Ameda

Кров — це дивовижна субсанція, що здатна якнайліпше розказати про ваше самопочуття. Тому, занедужавши, ви найчастіше отримаєте призначення — «здати кров для загального аналізу». У чому необхідність такого дослідження? Розповідаємо по-порядку.

ЩО ЦЕ?
Аналіз крові — це кількісне та якісне дослідження компонентів крові: еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів тощо.

ДЛЯ ЧОГО?
Основні показники, на які лікар звертає увагу при розшифровці загального аналізу крові – це гемоглобін і еритроцити, швидкість осідання еритроцитів, лейкоцити та лейкоцитарна формула. Решта переважно є допоміжними показниками.
Найчастіше загальний аналіз крові призначають, щоб зрозуміти, чи є в організмі запалення та ознаки інфекції. Якщо так, то якого походження — вірусного, бактеріального або іншого.
Також загальний аналіз крові може допомогти встановити анемію — недокрів’я. І якщо в крові є її ознаки — призначають додаткові аналізи, аби встановити причини.
Вихід за межі норми кожного з вище перерахованих показників аналізу крові, вказує на наявність захворювання або запального процесу.

ЯК ДОСЛІДЖУЄТЬСЯ?
При проведенні анілізу підраховується кількість клітин крові, а саме: еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів і гемоглобіну; визначаються їх параметри (розмір, форма і колір клітин), розраховується лейкоцитарна формула (нейтрофіли, базофіли, еозинофіли, моноцити, лімфоцити), а також визначається швидкість осідання еритроцитів.

КОЛИ ЗДАВАТИ?

  • коли є симптоми інфекційного або запального процесу;
  • відчуваєте млявість, слабкість або швидку стомлюваність;
  • під час вагітності: відповідно до зміни кількості еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів, співвідношення їх різновидів, рівня гемоглобіну, швидкості осідання еритроцитів у крові можна визначити стан організму вагітної жінки;
  • для профілактичного обстеження;
  • під час підготовки до хірургічного втручання;
  • профілактично: під час планового медогляду один раз на рік.

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО АНАЛІЗУ?
Здача аналізу відбувається зранку натщесерце, тому прийом їжі за чотири години не допускається, включаючи такі напої, як сік, чай, кава, алкоголь, а також куріння.
Бажано за один-два дні виключити зі свого раціону смажене й алкоголь. При відвідуванні лазні або застіль, дослідження варто перенести на один-два дні.
Перед процедурою необхідно відпочити 10–15 хв.
Важливо пам’ятати, що результат може бути спотворений дією препаратів, які ви приймаєте, або емоційним стресом.

Будь-яка зміна стану організму відразу відбивається на загальному аналізі крові.
Здати кров та провести інші типи аналізів, а також проконсультуватися з лікарем щодо результатів ви можете в Сімейній клініці Ameda.

17.08.2020

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.